Dolce & Gabona

Piadina - Olasz Lepénykenyér

2020. május 27. - Dolce Gabona

Olaszországban többek között az is különleges, hogy minden tartománynak megvannak a maga szokásai. Saját "nyelvük", dialektusuk van, saját konyha, saját szokások. 

Amikor még nem itt laktam, nem akartam elhinni, hogy vannak olyan filmek, amiket feliratozni kell olaszról olaszra. Például nápolyi dialektusról hivatalos olaszra. Itt Milánóban gyakorlatilag nem élnek már milánóiak, rengetegen jönnek ide dolgozni egész Olaszországból.

Munkám miatt sok embert ismerek meg napról napra elég közelről (a fogorvosi székben :) ), azzal szoktam magamat szórakoztatni, hogy kitaláljam magamban, hogy vajon a betegem hova valósi, pár év után gyakorlatilag egész Olaszország dialektusát felismerem, meg tudom mondani, hogy ki honnan jött Milánóba. 

Emilia-Romagna tartomány specialitása a piadina, ami hasonlít egy lepénykenyérre, vagy kebabra. Szendvics helyett gyakorlatilag mindenhol náluk ezt találhatjuk. Lehet előre elkészített piadinát kapni a boltokban, ami arra tökéletes, hogyha tényleg 5 percünk van ebédet/vacsorát készíteni, csak fel kell melegíteni egy serpenyőben, és kedvünkre megtölthetjük. 

Ha több időnk van, én azt ajánlom, készítsük el otthon a piadina tésztáját, mert szerintem sokkal finomabb, és én szeretem tudni, hogy miből készül amit megeszek. Nincs nagy munka vele, csak összesen 1 órát kell pihennie, szóval úgy kalkuláljuk az időnket.

Bármivel tölthetjük, ízlés szerint. Általában felvágottakat tesznek bele, pármai sonkát, főtt sonkát, vagy mindkettőt, valamilyen krémsajtot, majonézt, paradicsomot, rukkolát vagy más salátát, mozzarellát, egyéb sajtokat. 

 

Adagok: 5 db piadina

Hozzávalók:

  • Piadina tészta
    • 420 gramm liszt
    • 75 gramm olívaolaj/sertészsír (az eredeti sertészsírral készül, de én olívaolajat használok, és általában már mindenhol az olívaolajas verziót árulják)
    • 120 gramm langyos víz
    • 120 gramm tej (laktózérzékenyek készíthetik tej nélkül, akkor 240 g vizet használunk)
    • 1 púpozott teáskanál só
    • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • Töltelék - ezekkel szokták általában megtölteni, de bármivel finom szerintem:
    • pármai sonka
    • főtt sonka
    • rukkola
    • 100 g mozzarella
    • paradicsom
    • krémsajt pl. Philadelphia
    • majonéz

Leírás:

  1. A hozzávalókat cipóvá gyúrjuk, majd egy tiszta zacskóba rakjuk. Alaposan letakarjuk, hogy ne száradjon ki.
  2. Hagyjuk 30 percet pihenni, majd átgyúrjuk nagyon kevés ideig és 5 cipóba osztjuk, visszatesszük a cipókat a zsacskóba.
  3. Ismét letakarjuk és pihentetjük 30 percet.
  4. Lisztezett deszkán tányér nagyságúra, vékonyra nyújtjuk a cipókat, sütőpapírra helyezzük a kinyújtott tésztát, így egymásra halmozzuk.
  5. Olaj nélkül serpenyőben megsütjük közepes lángon mindkét oldalát aranybarnára. Ha nem esszük meg az összeset, akkor eltehetjük elősütve, vagyis kb fél perccel kevesebb ideig süssük. Jól letakarva alufóliába tesszük el őket, 1 hétig eláll a hűtőben, és ilyenkor csak fel kell melegíteni fél perc alatt egy serpenyőben mielőtt megtöltenénk.
  6. Ízlés szerint töltsük meg felvágottakkal, zöldségekkel, sajtokkal, krémsajttal, majonézzel.

 

 Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!

img_1054.JPG

img_1040.JPG

img_1042.JPG

img_1047.JPG

img_1058.JPG

Muffin, minőségellenőr:

img_2843.JPG

  Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!

Cannoli Krémes Ropogós Kosárkák

Amikor valami gyors édességet szeretnék sütni, gyakran némi segítséghez fordulok. Ilyenkor vagy leveles tésztát, vagy rétestésztát veszek, nagyon sokféle édességet lehet belőlük készíteni.

Ez akkor nagyon hasznos tud lenni, amikor mindenképpen szeretnék édességet, de pl. bonyolult főételt készítek, és nem jutna idő egy édesség összerakására, vagy ha egyszerűen csak nincs kedvem órákat sütögetni :).

Ebben az esetben kész filo rétestésztát vettem, amiből nagyon látványos kosárkákat lehet készíteni muffin formában.

Ha nem találtok filo rétestésztát, akkor ugyanúgy hagyományos rétestésztával is készíthetitek.

Nemcsak édességeket, de nagyon jópofa sós vendégváró falatokat is készíthetünk belőle. Biztosan fel fogok tölteni ebből is receptet. Lassan jöhetnek vendégek, már több, mint 2 hónap karantén után szívesen készítenék valami jó kis menüsort nem csak kettőnknek...

 

 

Adagok: 12 db kosárka - 12 db-os muffin forma

Hozzávalók:

  • 6 lap filo rétestészta vagy hagyományos réteslapok (itt a filo réteslap akkora, mint egy A/4-es lap)
  • 30 gramm olvasztott vaj
  • 500 gramm ricotta
  • 150 gramm cukor
  • 40 gramm étcsoki darab
  • 1 csipet fahéj
  • 12 darab eper
  • ízlés szerint pisztácia

Leírás:

  1. A ricottát lecsöpögtetjük a hűtőben: egy szűrőbe tesszük, legjobb, ha egész éjszakára, de ha gyorsan szeretnénk, akkor megpróbáljuk kinyomkodni egy szűrőn keresztül a felesleges levet.
  2. A rétestésztát lekenjük olvasztott vajjal egy ecset segítségével, majd vágjuk fel egy nagy vágódeszkán késsel/pizzavágóval kb. 10x10 cm-es négyzetekre.
  3. Kezdjük el ezekből a kis négyzetekből kibélelni a muffin formákat, amíg 4 réteget nem kapunk. (vagyis ha egy hagyományos 12 db-os formád van, akkor 48 kis négyzetet kell kivágnod). Minden egyes lap tetejét mielőtt kivágnánk a négyzeteket, kenjük le az olvasztott vajjal.
  4. Süssük kb. 10-15 percig alsó sütéssel 170 fokon.
  5. Közben elkészítjük a ricotta krémet: keverjük össze a ricottát és a cukrot, majd adjuk hozzá a csokidarabokat és fahéjat. Ez amúgy a nagyon híres szicíliai cannoli krémjének a receptje.
  6. Habzsák segítségével töltsük meg a kész kosárkákat. Csak azokat töltsük meg, amiket megeszünk aznap, így teljesen ropogós marad a tészta.
  7. Díszítsük eperrel, csokidarabokkal és pisztáciával, vagy ahogy tetszik :).

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövessetek Instagramon is!

 foto_29-04-20_16_33_13_1.jpg

foto_29-04-20_16_36_02_2.jpg

foto_29-04-20_15_51_46.jpg

foto_29-04-20_16_15_17.jpg

 

 

 Ha tetszett a bejegyzés, kövessetek Instagramon is!

 

Grissini

Eredeti Olasz Recept

Olaszországban az éttermekben rendelés után hoznak grissinit, hogy addig azt tudjuk elrágcsálni, amíg nem hozzák a rendelt ételt. Néhány helyen annyira finom házi grissinit készítenek, hogy mire kihozzák az ételt, már nem is vagyok olyan éhes és persze muszáj volt nekem is kipróbálnom ezt a nagyon egyszerű sós ropogtatnivalót. 

Amikor olasz recepteket teszek fel, azért mindig rákeresek, hogy Magyarországon úgy írják-e a recepteket, mint ahogy tényleg készítik Olaszországban. Na, ennél a receptnél is rákerestem és az összetevők sem stimmeltek általában, de a fő különbség a kivitelezésben van.

 

Íme az eredeti olasz grissini recept: 

Adagok: kb 4-5 tepsi, ami soknak tűnhet, bár nagyon hamar el fog fogyni!

Hozzávalók:

  • 12 gramm friss élesztő
  • 1 teáskanál árpamaláta vagy méz
  • 260 gramm langyos víz
  • 500 gramm finomliszt 
  • 50 gramm olívaolaj+kenéshez
  • 1,5 teáskanál só
  • durumbúzaliszt kb 1 marék a tészta leszórásához
  • Ízesítéshez 100 g tésztához ízlés szerint 1-1 kis marék fűszer vagy magok: pl mák, szezámmag, rozmaring, zsálya, aszalt paradicsom, olívabogyó... 

 

Leírás:

  1. Az élesztőt és a malátát (vagy mézet) langyos vízzel elkeverjük.
  2. Egy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük a sóval.
  3. Hozzáadjuk az élesztős elegyet, majd az olívaolajat, és jól összedolgozzuk, amíg egy homogén cipót kapunk.
  4. Annyi cipóra osszuk, ahány összetevővel szeretnénk ízesíteni. Nyugodtan készíthetünk "sima" grissiniket is, ilyenkor egybe hagyjuk a cipót, majd egy nagy téglalap alakot formálunk belőle, amit egy durumbúzaliszttel megszórt vágódeszkára teszünk. (kb. 60x20 cm, vagy ha nincs ekkora helyünk, akkor félbe is oszthatjuk kb 2 téglalap: 30x20). Egyáltalán nem baj, ha nem szabályos a téglalap.
  5. Én mákosat, szezámmagosat, zsályás-rozmaringosat, olívabogyósat, oregánós-paradicsomszószosat és szárított paradicsomosat készítettem, tehát 6 kis cipóra osztottam, majd hozzágyúrjuk a fűszereket/magokat a cipókhoz.
  6.  Ahogy a képen látszik, téglalapot formálunk belőlük, majd durumbúzaliszttel megszórt vágódeszkákra tesszük.
  7. Tetejét bőségesen megkenjük olívaolajjal, majd durumbúzaliszttel kissé megszórjuk és konyharuhával letakarjuk.
  8. Duplájára kelesztjük (kb 1 óra).
  9. Késsel, vagy pizzavágóval kb. 1 cm-enként vágunk egy csíkot, amit két-két hüvelyk-mutatóujjunk segítségével megfogjuk a végeit és "kihúzzuk", így rögtön a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
  10. A grissinit kelesztés után nem kell átgyúrni, sem nyújtani, ez a nagyszerű benne, hogy csak megfogjuk a csík tésztát, amit levágtunk, és így kihúzzuk a tepsi méretének megfelelően. Nem kell szabályosnak lennie, mert ez nem ropi, hanem grissini:). Ahol vastagabb, ott kicsit puhább, ahol vékonyabb, ott nagyon ropogós lesz.
  11. Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 percig süssük. Ebből a mennyiségből kb 4-5 tepsi adag sül ki, ami garantáltan nagyon hamar el fog fogyni :).

 

Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!

 

 

img_1358.JPG

img_1342_2.JPG

 

img_1349_9.JPG

img_1351.JPG

 

img_1369.JPG

Muffin már megkóstolná:

img_1379.JPG

 Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!

Fitt Epres Zabos Mandulalisztes Cookies

Megint túl sok sütit sütöttem, itt az ideje egy kis diétás süti készítésnek. Gluténmentes, nagyon magas fehérjetartalmú és ami a legjobb, hogy tényleg nagyon finom süti.

Annak is fog ízleni, aki nem diétázik, szerintem ez a legjobb benne :).

Már elkészítettem kókuszos verzióban is, szerintem az is nagyon jól megy az eperhez. Ha ki szeretnéd Te is próbálni, keverj hozzá 2 kanál kókuszreszeléket ;).

Hozzávalók:

  • 100 gramm zabpehely
  • 100 gramm mandulaliszt
  • 1 darab tojás
  • 3 darab tojásfehérje
  • 10 darab eper (1-2 cm-es darabokra vágva)
  • 1 darab érett banán
  • 2 evőkanál földimogyoróvaj
  • 2 evőkanál eritrit-stevia keverék
  • 1 evőkanál juharszirup
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só

Leírás:

  1. A banánt egy villával pépesítjük.
  2. Hozzáadunk 2 kanál édesítőt, juharszirupot és a tojásokat, jól elkeverjük.
  3. Egy másik tálba a darabokra vágott epret összekeverjük a zabpehellyel, félretesszük.
  4. A tojásos keverékhez hozzáadjuk a többi hozzávalót is: a mogyoróvajat, mandulalisztet, szódabikarbónát és egy kicsi sót.
  5. Amikor homogén állagot kapunk, adjuk hozzá az epres-zabos keveréket. Ha híg lenne a massza, adagoljunk hozzá még mandulalisztet vagy zabpelyhet. (ez akkor fordulhat elő, ha nagyok voltak a tojások).
  6. Két kanál segítségével kis gombócokat formálunk egy sütőpapírral bélelt tepsire.
  7. Hőlégkeveréssel 170 fokon 15-20 percig sütjük. 
  8. Ízlés szerint ehetjük magában, vagy meglocsolhatjuk csokiöntettel, az eperhez nagyon jól megy ;).

 

 

Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!

 

img_1391_8.JPG

img_1383.JPG

img_1409.JPG

 

 

 

Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!

Bucatini all'amatriciana

Eredeti olasz recept

Az olasz konyha azért nagyon változatos, mert minden régiónak megvan a maga specialitása.

Ez a tésztaétel Olaszország egyik településéről, Amatricéből (Lazio régiójához tartozik, itt található Róma is) származik.

Amatricén belül is változik a recept, mert van aki szerint spagetti tésztával lehet csak enni, mások szerint pedig csak bucatini tésztával (magyarul makaróni, ami olyan, mint a spagetti, csak "lyukas" a közepe).

Szerintem többen vannak, akik a bucatini tésztát tartják az eredetinek, szóval most azzal készítettem, de bátran próbáljátok ki akármelyikkel!

Sajnos, lassan 4 éve, 2016 nyarán volt egy nagyobb földrengés Amatricén, majdnem 300 halálos áldozattal. Egy olasz gasztrobloggernek az a fantasztikus ötlete támadt, hogy szolidaritásból az olasz éttermek készítsék el ezt a tésztát az éttermükben, és az ebből befolyó összegből utaljanak 2 eurót fogásonként az Olasz Vöröskeresztnek. Ehhez a kezdeményezéshez rengeteg olasz étterem csatlakozott, nagyon sokat beszéltek róla, én pedig akkor készítettem el először ezt a fogást. Azóta is kb. egy hónapban egyszer elkészítem, mert nagyon szeretjük, és nagyon egyszerű, annyi idő alatt készül el, ameddig a tészta fő.

Íme a recept:

Adagok: 4

Hozzávalók:

  • 350 gramm spagetti/bucatini (makaróni) tészta
  • 400 gramm hámozott paradicsom konzerv
  • 150 gramm tokaszalonna
  • 100 gramm reszelt pecorino romano sajt + tálaláshoz
  • 1 darab csípős paprika
  • 80 gramm fehérbor
  • ízlés szerint só
  • 2 evőkanál olívaolaj

Leírás:

  1. Feltesszük a vizet forrni a tésztának, sózzuk.
  2. Felvágjuk a tokaszalonnát kb. fél centis darabokra. Egy serpenyőbe teszünk 2 kanál olívaolajat, beletesszük a csípős paprikát, és a szalonnát. Kb 8-10 percig süssük időnként kevergetve alacsony-közepes lángon, amíg ropogós nem lesz.
  3. Elpárologtatjuk rajta a fehérbort a legnagyobb lángon, majd kivesszük a serpenyőből a tokaszalonnákat és a csípős paprikát egy szűrőkanál segítségével.
  4. Ugyanebbe a serpenyőbe öntjük a hámozott paradicsomot, vagy paradicsompürét.
  5. Ha már felforrt a tészta vize, feltesszük a tésztát főni.
  6. Kb. további 10 percet főzzük a paradicsomos szószt. Kivesszük a csípős paprikát, sózzuk meg, ha szükséges (nem kell nagyon megsózni, mert a szalonna is, és a pecorino sajt is általában nagyon sósak, és majd teszünk a szószba a tészta főzővizéből is).
  7. Félreteszünk egy pohárnyit a tészta főzővizéből. A tésztát 2 perccel azelőtt szűrjük le, mielőtt megfőne al dente állagúra. (ha 10 percet ír a leírás, akkor 8 percnél szűrjük le).
  8. Keverjük a tésztát a paradicsomos szószhoz, adjunk hozzá egy merőkanállal a tészta főzővizéből, párszor megkeverve főzzük még 2 percig, vagy ameddig nem lesz al dente a tészta állaga. Közben hozzáadjuk a reszelt pecorino sajtot, és legvégül a sült tokaszalonnát is.

 

Buon appetito!

 

Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!

img_1154.JPG

img_1156.JPG

img_1163.JPG

 

Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!

Mandulás Áfonyatorta Házi Granolával

Újra egy Ottolenghi receptet hoztam, ismét egy kicsit átvariáltam, például teljes kiőrlésű lisztet használtam a fehér liszt helyett, és kevesebb cukrot tettem bele, plusz megszórtam házi granolával.

Mivel ez egy puha torta, én pedig minden ételben akár sós, akár édes imádom, ha van valami ropogós, ezért házi granolával dobtam fel, nekünk nagyon ízlett ;)!

 

Adagok: 22-24 cm tortaforma

Hozzávalók:

  • 180 gramm darált mandula
  • 60 gramm kókuszreszelék
  • 200 gramm barna cukor
  • 1 evőkanál méz
  • 70 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 4 darab tojás
  • 200 gramm olvasztott vaj
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 200 gramm áfonya
  • mandulaszeletek (opcionális)
  • granola (opcionális )

Leírás:

  1. Sütőpapírral béleljünk ki egy 22-24 cm-es tortaformát.
  2. A sütőt 180 fokra előmelegítjük hőlégkeveréses funkcióval.
  3. Egy tálba a darált mandulát, kókuszreszeléket, cukrot, lisztet és a sót összekeverjük.
  4. Egy másik kisebb tálba beleütjük a tojásokat, és kicsit felverjük, majd beletesszük az olvasztott vajat, vaníliát és citromhéjat. Ezt a keveréket hozzáadjuk a másik tálba a lisztes keverékhez, összekeverjük.
  5. Hozzáadunk 150 g áfonyát, majd a tésztát beleöntjük a sütőpapírral bélelt tortaformába, majd a maradék áfonyával megszórjuk. Ízlés szerint dekorálhatjuk a tortát mandulaszeletekkel és granolával.
  6. 50-55 percig süssük 180 fokon hőlégkeveréssel, végezzünk tűpróbát. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával fedjük le.
  7. Langyosan vagy hidegen, akár tejszínhabbal tálaljuk.

 

Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!

 foto_27-02-20_14_42_15.jpg

foto_27-02-20_14_22_18.jpg

foto_27-02-20_14_19_42.jpg

foto_27-02-20_14_15_22.jpg

foto_27-02-20_14_13_30.jpg

 

foto_27-02-20_14_46_41.jpg

 

 Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!

Málnás Sajttorta Csokoládé Ganache-sal

Nem gyakran készítek csokis édességeket, mert itthon csak én eszem a csokit, de én annyira imádom, hogy néha önző módon készítek csokis édességeket is (igazából nagyon kedves vagyok, mert elkészítem a nem csokis verziót is, ahogy láthatjátok a képeken).

Ha szeretitek a sajttortát, próbáljátok ki a többi receptemet is:

Fehércsokis málnás sajttorta

Mogyoróvajas sajttorta

 

Mivel karantén idején most rengeteg ember tesz fel mindenféle közösségi média felületre recepteket, nagyon sok időt töltök ezeknek a nézegetésével... Többek között Ernst Knam is tölt fel videókat, aki itt Olaszországban nagyon híres cukrász. Ő leginkább csokis édességeket készít, nagyon finomak, ráadásul gyönyörűek is!

Tőle loptam el ezt a csokoládé ganache receptet, ami nagyon egyszerű, és málnával kombinálva egyszerűen nagyon jól feldobja a legegyszerűbb sajttortát is! 

 

Adagok: 22-24 cm-es tortaforma

Hozzávalók:

  • 200 gramm zabkeksz
  • 4 evőkanál olvasztott vaj

 

  • 180 gramm mascarpone
  • 180 gramm ricotta
  • 350 gramm Philadelphia krémsajt
  • 120 gramm cukor
  • 1 evőkanál méz
  • 1 kis citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál citromlé
  • 125 gramm habtejszín 30-35%
  • 185 gramm étcsokoládé 60-65%

 

Leírás:

  1. Először készítsük el a kekszes alapot: morzsává daráljuk egy robotgépben a zabkekszet, hozzáadjuk a vajat, majd belenyomkodjuk a tortaforma aljába.
  2. Süssük 170 fokon 5-10 percig, vagy amíg el nem kezd pirulni.
  3. Közben nekiláthatunk a krém összeállításához: a Philadelphiát, ricottát, mascarponét keverjük el a cukorral, a mézzel, reszelt citromhéjjal és citromlével kézi habverővel vagy villával (ne gépivel, mert tele lesz buborékkal a krém, és akkor valószínűleg szétreped a torta teteje sülés közben), majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat.
  4. Ha kivettük a kekszes alapot a sütőből, ráöntjük a sajtkrémet.
  5. Pár percen át pihentetjük, hogy a felesleges levegő távozni tudjon a krémből, picit az asztalhoz is ütögethetjük.
  6. Süssük 170 fokon, 50-60 percen keresztül, akkor jó, ha a közepe még remegős, a hűtőbe téve meg fog szilárdulni. Ha nagyon sülne a teteje, fedjük le alufóliával.
  7. A tortát minél lassabban hűtsük ki, közben hagyjuk a formában. 15 perc után egy vékony pengéjű késsel vágjuk körbe a tortát, ez is azért fontos, hogy ne repedjen meg a torta közepe.
  8. Elkészítjük a csokoládé ganache-t: törjük kis darabokra az étcsokit. a habtejszínt felmelegítjük, éppen forrás előtt levesszük a tűzről, és homogén krémmé keverjük a csokival. Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még nagyon lassan kevés habtejszínt (függ a tejszín és a csoki minőségétől mennyit vesz fel). Öntsük a kihűlt sajttortára, majd tegyük hűtőbe pár órára.
  9. Ízlés szerint díszítsük málnával.

 

Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!

 img_1011_17.JPG

img_0986.JPG

Nem tudom ki kóstolta meg... Én Muffinra tippelek.

img_2655.JPG

img_0982.JPG

img_0978.JPG

 

Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!

Olasz Tésztasaláta

Fetasajttal, olívabogyóval, cukkinivel, asztalt paradicsommal és ropogós pörkölt mandulával

Ígértem, hogy mutatok Nektek még tésztasaláta receptet, úgyhogy nem vártam sokat a második változattal. Az előző szintén nagyon egyszerű receptet ide kattintva találjátok + tippeket a tésztasaláta készítéséhez/fogyasztásához.

Nagyon szeretem a feta sajtot fekete olívabogyóval variálni, nálam elég gyakori kombináció salátákhoz és más tésztaételekhez is nagyon passzol.

Mutatom ezt a szintén 15 perces receptet. 10 perc amíg megfő a tészta, 5 perc a hozzávalók előkészítése. Ebben az esetben is, amíg fő a tészta, van időnk mindent elkészíteni.

 

Előkészítés: 15 perc

Adagok: 2

Hozzávalók:

  • 200 gramm tészta (rövid durum pl. masni/penne/fusilli)
  • 100 gramm feta sajt
  • 2 darab cukkini
  • 60 gramm szárított paradicsom
  • 50 gramm hántolt mandula
  • ízlés szerint friss bazsalikom

Leírás:

  1. A cukkinit feldaraboljuk (hosszában félbe, aztán negyedbe, majd kb 1 cm-es darabokra).
  2. Kevés olívaolajon közepes lángon időnként kevergetve megpirítjuk a cukkinit kb 10 percig, sózzuk, majd beletesszük egy nagy tálba.
  3. A mandulát durvára összedaraboljuk, majd egy serpenyőben közepes lángon megpirítjuk pár percig. Akkor lesz kész, amikor kapott egy kis aranybarna színt, vigyázzunk, mert könnyen odaég.
  4. Felrakjuk a tésztát sós, forró lobogó vízbe főzni. Kevesebb sót tegyünk a szokásosnál, mert a feta sajt sós, és a szárított paradicsom is valószínűleg.
  5. Közben előkészítjük a többi összetevőt, és hozzáadjuk a tálba, ahova a cukkinit is tettük: a darabokra vágott aszalt paradicsomot, az olívabogyót, a feldarabolt feta sajtot, és a darabokra tépkedett friss bazsalikomot.
  6. Amint al dentére főtt a tészta, leszűrjük, pár másodpercig folyassunk rá hideg/langyos vizet, és keverjük össze a tálban előkészített összetevőkkel.
  7. Friss bazsalikommal, ropogós manduladarabokkal és olívaolajjal tálaljuk.

 

img_0849.JPG

 

img_0840.JPG

img_0845.JPG

 

Fehércsokis Málnás Sajttorta

mogyoróvajas kekszes alappal

Múltkor mogyoróvajas sajttortát készítettem, onnan jött az ötlet, hogy a mogyoróvajat most nem a töltelékbe tenném, hanem a kekszes alapba, és annyira finom ízt adott neki, hogy ezt is nagyon ajánlom, hogy próbáljátok ki. 

Vagy házi mogyoróvajat tesztek bele, vagy az igazi édesszájúak akár Nutellával is kipróbálhatják (azt hiszem azzal fogom legközelebb, csak ahhoz lehet kicsit többet kellene edzenem...).

 

Íme a recept: 

Adagok: 22-24 cm-es tortaforma

Hozzávalók:

 

  • 200 gramm zabkeksz / 140 g keksz+60 g zabpehely
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 3 evőkanál mogyoróvaj vagy Nutella

 

  • 500 gramm Philadelphia krémsajt
  • 180 gramm görög joghurt
  • 100 gramm fehér csoki
  • 110 gramm habtejszín
  • 100 gramm málna
  • 50 gramm pisztácia
  • 3 S tojás

 

Leírás:

  1. Először készítsük el a kekszes alapot: Az összes összetevőt tegyük egy aprítóba, daráljuk le, majd belenyomkodjuk a tortaforma aljába.
  2. Süssük 170 fokon 5-10 percig, vagy amíg el nem kezd pirulni.
  3. Közben nekiláthatunk a krém összeállításához: a Philadelphia krémsajtot és a görög joghurtot keverjük el a cukorral kézi habverővel vagy villával (ne gépivel, mert tele lesz buborékkal a krém, és akkor valószínűleg szétreped a torta teteje sülés közben).
  4. Feltesszük melegíteni a habtejszínt, és mielőtt felforrna, hozzákeverjük a darabokra tört fehér csokit, és elkeverjük, amíg homogén krémet nem kapunk.
  5. Hozzáöntjük a csokis krémet a krémsajthoz, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat is.
  6. Ha kivettük a kekszes alapot a sütőből, ráöntjük a sajtkrémet.
  7. Pár percen át pihentetjük, hogy a felesleges levegő távozni tudjon a krémből, picit az asztalhoz is ütögethetjük.
  8. Süssük 170 fokon, 50-60 percen keresztül, akkor jó, ha a közepe még remegős, a hűtőbe téve meg fog szilárdulni. Ha nagyon sülne a teteje, fedjük le alufóliával.
  9. A tortát minél lassabban hűtsük ki, közben hagyjuk a formában. 15 perc után egy vékony pengéjű késsel vágjuk körbe a tortát, ez is azért fontos, hogy ne repedjen meg a torta közepe.
  10. Miután kihűlt, tegyük pár órára a hűtőbe.
  11. Ízlés szerint díszítsük: például málnával, pisztáciával, fehér csoki darabokkal, de készíthetünk hozzá akár egy bogyós gyümölcsös öntetet is. 

 

Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!

img_1180.JPG

img_1172_43.JPG

img_1181.JPG

Pár nappal később elkészítettem a mini verzióját is:

img_1210_1.JPG

img_1215_1.JPG

 

 

Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!

Olasz Padlizsán Lasagne

Ki ne szeretné a lasagnét? Aki szereti az olasz konyhát, biztos vagyok benne, hogy a lasagne az benne lenne a top 5-ben. Vasárnap csináltam bolognai ragut, vagyis magyarul lehet jobban hangzik, hogy bolognai szószt, 3 órán át főztem, szóval tényleg isteni lett.

Este gnocchival ettük, másnap tésztával, de mivel még mindig maradt belőle egy jó nagy adag, gondoltam, ma már ne tésztát együnk, ezért csináltam ezt a lasagnét nem hagyományosan, hanem padlizsánnal, és elárulhatom, hogy egyáltalán nem volt kevésbé sikeres a tésztás társánál, sőt ;). 

Hány adagra elég?

Adagok: 3

Hozzávalók:

  • 400 gramm bolognai ragu
  • 2 darab padlizsán - közepes nagyságú
  • 150 gramm reszelt parmezán sajt
  • 350 milliliter tej
  • 2 evőkanál liszt
  • 50 gramm vaj
  • ízlés szerint szerecsendió
  • 1 csipet só

Leírás:

Ez a mennyiség kb. 3 személyre elegendő egy kisebb 15x25 cm-es tepsiben készítettem.

  1. A padlizsánt felvágjuk hosszában kb. fél cm vastagságú szeletekre. Ráhelyezzük papírtörlőre a szeleteket, és besózzuk, hagyjuk, hogy levet eresszen.
  2. Közben elkészítjük a besamel mártást: a vajat megolvasztjuk lassú tűzön, hozzákeverem kézi habverővel a lisztet, és szép lassan hozzáadagolom a mikróban felmelegített tejet, gyorsan kevergessük, nehogy csomós legyen. Ízesítem szerecsendióval és egy csipet sóval.
  3. Amint a padlizsán levet eresztett, (kb 15 perc, de jobb, ha még tovább hagyjuk,így biztos kiereszti a keserű levét) leitatjuk papírtörlővel, majd sütőpapírra helyezzük és a sütőben 200 fokon kb 15 percig sütjük, amíg kap egy kis színt.
  4. Nekiláthatunk a padlizsán lasagne összerakásához: A tespi alját "koszoljuk össze" a besamel-mártással, majd rétegezzük rá sorban:
  5. A padlizsánt, majd megint besamel-mártást, a ragut, szórjuk meg parmezán sajttal, és ismét kezdjük a rétegezést: padlizsán, besamel, ragu, parmezán, és addig ismételjük, amíg el nem fogynak az összetevők.
  6. Ennyi hozzávalóval 4 réteget kapunk, de attól is függ, milyen nagyok a padlizsánok és milyen vastagra vágtuk őket. Az utolsó réteg egy jó nagy adag parmezán sajt löket legyen, ami majd szépen rápirul a sütés során. Hőlégkeveréses sütőben 180 fokon 30 percig süssük, vagy amíg szép aranybarnára sül a teteje.

 

Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!

 

5.jpg

4.jpg

3.jpg

2.jpg

1.jpg

 

 

Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!