Dolce & Gabona

Dolce & Gabona

Bucatini all'amatriciana

Eredeti olasz recept

2020. május 14. - Dolce Gabona

Az olasz konyha azért nagyon változatos, mert minden régiónak megvan a maga specialitása.

Ez a tésztaétel Olaszország egyik településéről, Amatricéből (Lazio régiójához tartozik, itt található Róma is) származik.

Amatricén belül is változik a recept, mert van aki szerint spagetti tésztával lehet csak enni, mások szerint pedig csak bucatini tésztával (magyarul makaróni, ami olyan, mint a spagetti, csak "lyukas" a közepe).

Szerintem többen vannak, akik a bucatini tésztát tartják az eredetinek, szóval most azzal készítettem, de bátran próbáljátok ki akármelyikkel!

Sajnos, lassan 4 éve, 2016 nyarán volt egy nagyobb földrengés Amatricén, majdnem 300 halálos áldozattal. Egy olasz gasztrobloggernek az a fantasztikus ötlete támadt, hogy szolidaritásból az olasz éttermek készítsék el ezt a tésztát az éttermükben, és az ebből befolyó összegből utaljanak 2 eurót fogásonként az Olasz Vöröskeresztnek. Ehhez a kezdeményezéshez rengeteg olasz étterem csatlakozott, nagyon sokat beszéltek róla, én pedig akkor készítettem el először ezt a fogást. Azóta is kb. egy hónapban egyszer elkészítem, mert nagyon szeretjük, és nagyon egyszerű, annyi idő alatt készül el, ameddig a tészta fő.

Íme a recept:

Adagok: 4

Hozzávalók:

  • 350 gramm spagetti/bucatini (makaróni) tészta
  • 400 gramm hámozott paradicsom konzerv
  • 150 gramm tokaszalonna
  • 100 gramm reszelt pecorino romano sajt + tálaláshoz
  • 1 darab csípős paprika
  • 80 gramm fehérbor
  • ízlés szerint só
  • 2 evőkanál olívaolaj

Leírás:

  1. Feltesszük a vizet forrni a tésztának, sózzuk.
  2. Felvágjuk a tokaszalonnát kb. fél centis darabokra. Egy serpenyőbe teszünk 2 kanál olívaolajat, beletesszük a csípős paprikát, és a szalonnát. Kb 8-10 percig süssük időnként kevergetve alacsony-közepes lángon, amíg ropogós nem lesz.
  3. Elpárologtatjuk rajta a fehérbort a legnagyobb lángon, majd kivesszük a serpenyőből a tokaszalonnákat és a csípős paprikát egy szűrőkanál segítségével.
  4. Ugyanebbe a serpenyőbe öntjük a hámozott paradicsomot, vagy paradicsompürét.
  5. Ha már felforrt a tészta vize, feltesszük a tésztát főni.
  6. Kb. további 10 percet főzzük a paradicsomos szószt. Kivesszük a csípős paprikát, sózzuk meg, ha szükséges (nem kell nagyon megsózni, mert a szalonna is, és a pecorino sajt is általában nagyon sósak, és majd teszünk a szószba a tészta főzővizéből is).
  7. Félreteszünk egy pohárnyit a tészta főzővizéből. A tésztát 2 perccel azelőtt szűrjük le, mielőtt megfőne al dente állagúra. (ha 10 percet ír a leírás, akkor 8 percnél szűrjük le).
  8. Keverjük a tésztát a paradicsomos szószhoz, adjunk hozzá egy merőkanállal a tészta főzővizéből, párszor megkeverve főzzük még 2 percig, vagy ameddig nem lesz al dente a tészta állaga. Közben hozzáadjuk a reszelt pecorino sajtot, és legvégül a sült tokaszalonnát is.

 

Buon appetito!

 

Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!

img_1154.JPG

img_1156.JPG

img_1163.JPG

 

Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://dolcegabona.blog.hu/api/trackback/id/tr3815692196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kortyondiak 2020.05.15. 19:22:47

A tokaszalonna füstölt vagy sem ?

Dolce Gabona 2020.05.15. 22:09:54

@Kortyondiak: az eredeti receptben egy olyan sóval, borssal, kakukkfűvel pácolt tokaszalonnát használnak, ami enyhén füstölt, guancialének nevezik.

Kortyondiak 2020.05.16. 09:58:58

Köszönöm ,majd össze matekolom, hogy én mivel csinálom !
Sztem, egy füstölt és egy füstöletlen verzió is lesz !
Más : köszönöm a rizottó kisokost, régi problémámon léptem túl a segítségedel ! :))

Dolce Gabona 2020.05.16. 10:29:42

@Kortyondiak: én köszönöm, örülök, hogy tudtam segíteni :).
süti beállítások módosítása