Dolce & Gabona

Dolce & Gabona

Spárgás Tagliatelle

2020. április 02. - Dolce Gabona

Így 30 18 éves koromra már nagyon sokat változott az ízlésem, pl a kávéra régen rá sem bírtam nézni, most pedig nélkülözhetetlen, de így vagyok a kókusszal is, és még pár dologgal... Azt hiszem 3 dolgot nem sikerült csak megszeretnem: a pacalt, a koriandermagot és a tejszínhabot magában... Minden más sajnos jöhet. A spárga is rajta VOLT ezen a listán. Pár éve mostmár, hogy minden spárgaszezonban kell valami új szuper receptet csinálnom. Ez pedig az egyik kedvencem, mert nagyon gyors, 15 perc alatt megvan mindennel együtt, és jól variálható. Bármilyen tésztával el lehet készíteni, fűszerezni is lehet ezek helyett csak só-borssal, szalonnát sem muszáj belerakni, vagy helyettesíthetjük sonkával akár. A spárga pedig nem csak finom, hanem nagyon egészséges is: A, B, C és E vitaminban, folsavban valamint rostokban gazdag, szóval bátran fogyasszuk!

 

Hány adagra elég?

Adagok: 4

Hozzávalók:

  • 300 gramm tagliatelle
  • 600 gramm zöld spárga
  • 150 gramm szalonna
  • 80 gramm parmezán sajt
  • 1 kanál krémsajt (pl. Philadelphia)
  • ízlés szerint zsálya
  • ízlés szerint kakukkfű
  • ízlés szerint majoranna
  • 1 darab kb 2 cm-es gyömbér
  • 1 csipet só

Leírás:

  1. Kis olívaolajon egy nagyobb serpenyőben az apróra vágott szalonnát megpirítjuk kb 5-10 perc alatt. Egy lecsöpögtetős kanállal kiszedjük az olajból a ropogós szalonnákat és félretesszük, mert a tálaláshoz kellenek majd.
  2. A spárgát megtisztítjuk, letörjük a fás végeket, majd felaprítjuk kb 1-2 cm-es darabokra, a „hegyét” kicsit hosszabbra hagyjuk. A spárgát elkezdjük megpirítani abban az olajban, ahol a szalonnát pirítottuk. Fűszerezzük friss zsályával, kakukkfűvel, majorannával, sóval (óvatosan a sóval, mert a parmezán is sós és a szalonna is valószínűleg sós, ezenkívül a szószhoz adunk majd a tészta főzővizéből), majd fokhagymanyomóval gyömbért is teszünk bele. Szeretem erre használni a fokhagymanyomót, mert így biztos nem kerülnek bele a gyömbér szálai, amik nekem néha szőrre hasonlítanak, ami lássuk be egy ételnél nem igazán nyerő...
  3. Kevés vízzel felengedjük, hogy ellepje a spárgákat, majd fedő alatt főzzük kb. 5-10 percet. Ellenőrizzük villával, hogy kezd-e megpuhulni a spárga, ha igen, kivesszük a „hegyeket”, ezeket is félretesszük és tovább főzzük még pár percet, amíg teljesen meg nem puhul a spárga többi része. Közben felrakjuk forralni a tésztának a sós vizet.
  4. Ha turmixgépet használunk, akkor oda öntjük át a serpenyőben maradt spárgát és a levét (a hegyeket ne!), beleteszünk egy kanál krémsajtot és hozzáadjuk a reszelt parmezánt, és összeturmixoljuk. Én botmixert használtam, azzal is egy pillanat alatt kész van. Visszarakjuk ezt az öntetet a serpenyőbe.
  5. A tésztát rakjuk fel főni. 1-2 perccel kevesebb ideig főzzük, mint ami rá van írva a csomagolásra. Tegyünk félre a tészta főzővizéből 1 pohárral. A tésztát rakjuk bele a spárgás serpenyőbe és adagoljunk hozzá kb. fél pohár vizet, szép lassan, és főzzük még így 1-2 percet. Végül beletesszük a spárga hegyeket, és megkeverjük.
  6. Reszelt parmezánnal és a ropogós szalonnával tálaljuk.
  7. Buon appetito! ;)

foto_01-04-20_11_20_13.jpg

foto_01-04-20_11_14_01.jpg

foto_31-03-20_19_27_25.jpg

foto_01-04-20_11_18_08.jpg

foto_01-04-20_11_16_03.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dolcegabona.blog.hu/api/trackback/id/tr6415583870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása