Dolce & Gabona

Dolce & Gabona

Lilakáposztás Pesto

2020. április 15. - Dolce Gabona

Imádom a tavaszt. Imádom, hogy hosszabbak a nappalok, nem kell 10 kiló ruhát felvennem magamra, hogy ne fázzak. És imádom, hogy a szürke telet felváltja ez a nagyon színes évszak. Imádok parkba menni ilyenkor csak úgy sétálni egyet, vagy futni pár kört, ilyenkor nagyon feltölt a színes virágzó fák látványa.

Na, ez most nagyon hiányzik, mert Milánóban még mindig nagyon szigorú kijárási tilalom van, szóval nem mehetünk a parkba sem.

Azért, hogy pótoljak egy kis színt az életembe, főztem valami színeset:

A klasszikus genovai pesto, aminek a fő összetevői a bazsalikom és a fenyőmag, szinte az egész világon ismert. Olaszországban általában pestónak nevezik azokat a szószokat, amiben fűszernövényt, vagy zöldséget valamilyen csonthéjassal mozsárban összetörnek. Azért, hogy meggyorsítsuk a folyamatot, használhatunk darálót/aprítót is, bár hivatalosan nem lehetne pestónak nevezni ezt. Sokan (főleg a genovaiak) harapnak arra, hogyha más szószt is pestónak hívunk, de az olaszok mégis előszeretettel használják ezt az elnevezést.

Az egyik változat egy nagyon egyszerű és nagyszerű lilakáposztás pesto, amit annyi idő elkészíteni, amennyi ideig a tészta fő. 

 

Hány adagra elég?

Adagok: 2

Hozzávalók:

  • 200 gramm spagetti
  • 200 gramm lilakáposzta
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 20 gramm gyömbér
  • ízlés szerint zsálya
  • ízlés szerint majoranna
  • ízlés szerint bazsalikom
  • 60 gramm parmezán sajt + tálaláshoz
  • 50 gramm dió
  • ízlés szerint só

Leírás:

  1. Felszeleteljük csíkokra a lilakáposztát. Feltesszük 2 evőkanál olívaolajon pirítani, majd fokhagymanyomóval beleteszünk egy kevés gyömbért.
  2. Hozzáadjuk a zsályát és a majorannát, sózzuk. Közepes lángon időnként kevergessük.
  3. Aprítóban ledaráljuk előbb a parmezánt, majd durvára a diót.
  4. Közben feltesszük a tésztát főni. Pár perc főzés után kiveszünk egy pohárnyit a főzővízből.
  5. A lilakáposztát főzzük 5-10 percig, amíg el nem kezd kicsit puhulni. Nem kell szétfőzni. Belerakjuk ezt is az aprítóba, ledaráljuk.
  6. Visszatesszük a serpenyőbe a lilakáposztát, hozzáadjuk a darált diót és a parmezánt, majd adunk egy merőkanálnyit a tészta főzővizéből.
  7. Két perccel mielőtt megfőne a tészta, leszűrjük, és hozzáadjuk a serpenyőben lévő pestóhoz. Ha szükséges, adunk a félretett tészta főzővizéből, további két percig főzzük a tésztát a serpenyőben a pestóval együtt.
  8. Friss bazsalikommal, pörkölt dióval és parmezánnal tálaljuk.

 

 

img_0930.JPG

img_0932.JPG
img_0953_14.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dolcegabona.blog.hu/api/trackback/id/tr1715613102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása