Dolce & Gabona

Dolce & Gabona

Piadina - Olasz Lepénykenyér

2020. május 27. - Dolce Gabona

Olaszországban többek között az is különleges, hogy minden tartománynak megvannak a maga szokásai. Saját "nyelvük", dialektusuk van, saját konyha, saját szokások. 

Amikor még nem itt laktam, nem akartam elhinni, hogy vannak olyan filmek, amiket feliratozni kell olaszról olaszra. Például nápolyi dialektusról hivatalos olaszra. Itt Milánóban gyakorlatilag nem élnek már milánóiak, rengetegen jönnek ide dolgozni egész Olaszországból.

Munkám miatt sok embert ismerek meg napról napra elég közelről (a fogorvosi székben :) ), azzal szoktam magamat szórakoztatni, hogy kitaláljam magamban, hogy vajon a betegem hova valósi, pár év után gyakorlatilag egész Olaszország dialektusát felismerem, meg tudom mondani, hogy ki honnan jött Milánóba. 

Emilia-Romagna tartomány specialitása a piadina, ami hasonlít egy lepénykenyérre, vagy kebabra. Szendvics helyett gyakorlatilag mindenhol náluk ezt találhatjuk. Lehet előre elkészített piadinát kapni a boltokban, ami arra tökéletes, hogyha tényleg 5 percünk van ebédet/vacsorát készíteni, csak fel kell melegíteni egy serpenyőben, és kedvünkre megtölthetjük. 

Ha több időnk van, én azt ajánlom, készítsük el otthon a piadina tésztáját, mert szerintem sokkal finomabb, és én szeretem tudni, hogy miből készül amit megeszek. Nincs nagy munka vele, csak összesen 1 órát kell pihennie, szóval úgy kalkuláljuk az időnket.

Bármivel tölthetjük, ízlés szerint. Általában felvágottakat tesznek bele, pármai sonkát, főtt sonkát, vagy mindkettőt, valamilyen krémsajtot, majonézt, paradicsomot, rukkolát vagy más salátát, mozzarellát, egyéb sajtokat. 

 

Adagok: 5 db piadina

Hozzávalók:

  • Piadina tészta
    • 420 gramm liszt
    • 75 gramm olívaolaj/sertészsír (az eredeti sertészsírral készül, de én olívaolajat használok, és általában már mindenhol az olívaolajas verziót árulják)
    • 120 gramm langyos víz
    • 120 gramm tej (laktózérzékenyek készíthetik tej nélkül, akkor 240 g vizet használunk)
    • 1 púpozott teáskanál só
    • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • Töltelék - ezekkel szokták általában megtölteni, de bármivel finom szerintem:
    • pármai sonka
    • főtt sonka
    • rukkola
    • 100 g mozzarella
    • paradicsom
    • krémsajt pl. Philadelphia
    • majonéz

Leírás:

  1. A hozzávalókat cipóvá gyúrjuk, majd egy tiszta zacskóba rakjuk. Alaposan letakarjuk, hogy ne száradjon ki.
  2. Hagyjuk 30 percet pihenni, majd átgyúrjuk nagyon kevés ideig és 5 cipóba osztjuk, visszatesszük a cipókat a zsacskóba.
  3. Ismét letakarjuk és pihentetjük 30 percet.
  4. Lisztezett deszkán tányér nagyságúra, vékonyra nyújtjuk a cipókat, sütőpapírra helyezzük a kinyújtott tésztát, így egymásra halmozzuk.
  5. Olaj nélkül serpenyőben megsütjük közepes lángon mindkét oldalát aranybarnára. Ha nem esszük meg az összeset, akkor eltehetjük elősütve, vagyis kb fél perccel kevesebb ideig süssük. Jól letakarva alufóliába tesszük el őket, 1 hétig eláll a hűtőben, és ilyenkor csak fel kell melegíteni fél perc alatt egy serpenyőben mielőtt megtöltenénk.
  6. Ízlés szerint töltsük meg felvágottakkal, zöldségekkel, sajtokkal, krémsajttal, majonézzel.

 

 Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!

img_1054.JPG

img_1040.JPG

img_1042.JPG

img_1047.JPG

img_1058.JPG

Muffin, minőségellenőr:

img_2843.JPG

  Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://dolcegabona.blog.hu/api/trackback/id/tr1915626440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása