Dolce & Gabona

Dolce & Gabona

Mogyorós Zabkeksz Teljes Kiőrlésű Liszttel

2020. április 18. - Dolce Gabona

A zab az egyik legértékesebb gabona.

Fontos fehérjeforrás, magas a vitamin- és tápanyagtartalma, a glikémiás indexe nem magas, ami röviden azért is jó, mert ha ezt fogyasztjuk, nem leszünk tőle egy órán belül farkaséhesek. Ha sima kekszet eszem reggelire, gyakran megesik, hogy nagyon korán ebédelnék, de ha zabkekszet/zabos sütit/zabkását eszem, akkor tovább bírom.

Csökkenti a koleszterinszintet is, és még számos egészséges hatását olvashatjuk az interneten. (Hozzáteszem, ha akármilyen élelmiszert beírsz a Google-ba, azonnal kiadja, hogy egy szuper-élelmiszer, ha úgy keresel rá, úgyhogy csak óvatosan ;) ).

Lényeg, hogy egészséges, bármilyen formában. Gyakran reggelizek zabkekszet, mostmár nem is szoktam boltban venni, mindig én készítem, főleg karantén idején...

Ezt a receptet szoktam variálni:  (különböző aszalt gyümölcsökkel és csonthéjasokkal)

Adagok: kb. 25 db keksz

Hozzávalók:

  • 200 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 50 gramm barna cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 80 gramm mogyoróvaj (receptért kattints) vagy olaj (kókusz/napraforgó..)
  • 50 gramm durvára darált mogyoró
  • 50 gramm mazsola
  • 100 gramm zabpehely
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • ízlés szerint víz
  • csipet só kis

Leírás:

  1. A mazsolát beáztatjuk min. 10 percre.
  2. A lisztet, sütőport, cukrot, zabpelyhet, kis csipet sót és a durvára darált mogyorót elkeverjük.
  3. Hozzáadjuk a leszűrt mazsolát, mézet és a mogyoróvajat (vagy olajat). Jól elkeverjük.
  4. Kevés vizet elkezdünk hozzáadni, (pár kanál) amíg egy összeállt cipót kapunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 5 mm vastagságúra.
  5. Kis feles pohárral stílusosan, vagy egy formával kiszaggatjuk a kekszeket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  6. Előmelegített sütőben 190 fokon 15-20 percig süssük, vagy hőlégkeveréssel 180 fokon. Hagyjuk kihűlni. Reggelire tökéletes keksz:)

 

 

 

1_1.jpg

2_1.jpg

3_1.jpg

 

Muffin "légyszi adj már egy kekszet" pofi

muffii.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://dolcegabona.blog.hu/api/trackback/id/tr9215602908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása