Nem gyakran készítek csokis édességeket, mert itthon csak én eszem a csokit, de én annyira imádom, hogy néha önző módon készítek csokis édességeket is (igazából nagyon kedves vagyok, mert elkészítem a nem csokis verziót is, ahogy láthatjátok a képeken).
Ha szeretitek a sajttortát, próbáljátok ki a többi receptemet is:
Mivel karantén idején most rengeteg ember tesz fel mindenféle közösségi média felületre recepteket, nagyon sok időt töltök ezeknek a nézegetésével... Többek között Ernst Knam is tölt fel videókat, aki itt Olaszországban nagyon híres cukrász. Ő leginkább csokis édességeket készít, nagyon finomak, ráadásul gyönyörűek is!
Tőle loptam el ezt a csokoládé ganache receptet, ami nagyon egyszerű, és málnával kombinálva egyszerűen nagyon jól feldobja a legegyszerűbb sajttortát is!
Hozzávalók:
- 200 gramm zabkeksz
- 4 evőkanál olvasztott vaj
- 180 gramm mascarpone
- 180 gramm ricotta
- 350 gramm Philadelphia krémsajt
- 120 gramm cukor
- 1 evőkanál méz
- 1 kis citrom reszelt héja
- 2 evőkanál citromlé
- 125 gramm habtejszín 30-35%
- 185 gramm étcsokoládé 60-65%
Leírás:
- Először készítsük el a kekszes alapot: morzsává daráljuk egy robotgépben a zabkekszet, hozzáadjuk a vajat, majd belenyomkodjuk a tortaforma aljába.
- Süssük 170 fokon 5-10 percig, vagy amíg el nem kezd pirulni.
- Közben nekiláthatunk a krém összeállításához: a Philadelphiát, ricottát, mascarponét keverjük el a cukorral, a mézzel, reszelt citromhéjjal és citromlével kézi habverővel vagy villával (ne gépivel, mert tele lesz buborékkal a krém, és akkor valószínűleg szétreped a torta teteje sülés közben), majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat.
- Ha kivettük a kekszes alapot a sütőből, ráöntjük a sajtkrémet.
- Pár percen át pihentetjük, hogy a felesleges levegő távozni tudjon a krémből, picit az asztalhoz is ütögethetjük.
- Süssük 170 fokon, 50-60 percen keresztül, akkor jó, ha a közepe még remegős, a hűtőbe téve meg fog szilárdulni. Ha nagyon sülne a teteje, fedjük le alufóliával.
- A tortát minél lassabban hűtsük ki, közben hagyjuk a formában. 15 perc után egy vékony pengéjű késsel vágjuk körbe a tortát, ez is azért fontos, hogy ne repedjen meg a torta közepe.
- Elkészítjük a csokoládé ganache-t: törjük kis darabokra az étcsokit. a habtejszínt felmelegítjük, éppen forrás előtt levesszük a tűzről, és homogén krémmé keverjük a csokival. Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még nagyon lassan kevés habtejszínt (függ a tejszín és a csoki minőségétől mennyit vesz fel). Öntsük a kihűlt sajttortára, majd tegyük hűtőbe pár órára.
- Ízlés szerint díszítsük málnával.
Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!
Nem tudom ki kóstolta meg... Én Muffinra tippelek.
Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!