Dolce & Gabona

Dolce & Gabona

Grissini

Eredeti Olasz Recept

2020. május 20. - Dolce Gabona

Olaszországban az éttermekben rendelés után hoznak grissinit, hogy addig azt tudjuk elrágcsálni, amíg nem hozzák a rendelt ételt. Néhány helyen annyira finom házi grissinit készítenek, hogy mire kihozzák az ételt, már nem is vagyok olyan éhes és persze muszáj volt nekem is kipróbálnom ezt a nagyon egyszerű sós ropogtatnivalót. 

Amikor olasz recepteket teszek fel, azért mindig rákeresek, hogy Magyarországon úgy írják-e a recepteket, mint ahogy tényleg készítik Olaszországban. Na, ennél a receptnél is rákerestem és az összetevők sem stimmeltek általában, de a fő különbség a kivitelezésben van.

 

Íme az eredeti olasz grissini recept: 

Adagok: kb 4-5 tepsi, ami soknak tűnhet, bár nagyon hamar el fog fogyni!

Hozzávalók:

  • 12 gramm friss élesztő
  • 1 teáskanál árpamaláta vagy méz
  • 260 gramm langyos víz
  • 500 gramm finomliszt 
  • 50 gramm olívaolaj+kenéshez
  • 1,5 teáskanál só
  • durumbúzaliszt kb 1 marék a tészta leszórásához
  • Ízesítéshez 100 g tésztához ízlés szerint 1-1 kis marék fűszer vagy magok: pl mák, szezámmag, rozmaring, zsálya, aszalt paradicsom, olívabogyó... 

 

Leírás:

  1. Az élesztőt és a malátát (vagy mézet) langyos vízzel elkeverjük.
  2. Egy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük a sóval.
  3. Hozzáadjuk az élesztős elegyet, majd az olívaolajat, és jól összedolgozzuk, amíg egy homogén cipót kapunk.
  4. Annyi cipóra osszuk, ahány összetevővel szeretnénk ízesíteni. Nyugodtan készíthetünk "sima" grissiniket is, ilyenkor egybe hagyjuk a cipót, majd egy nagy téglalap alakot formálunk belőle, amit egy durumbúzaliszttel megszórt vágódeszkára teszünk. (kb. 60x20 cm, vagy ha nincs ekkora helyünk, akkor félbe is oszthatjuk kb 2 téglalap: 30x20). Egyáltalán nem baj, ha nem szabályos a téglalap.
  5. Én mákosat, szezámmagosat, zsályás-rozmaringosat, olívabogyósat, oregánós-paradicsomszószosat és szárított paradicsomosat készítettem, tehát 6 kis cipóra osztottam, majd hozzágyúrjuk a fűszereket/magokat a cipókhoz.
  6.  Ahogy a képen látszik, téglalapot formálunk belőlük, majd durumbúzaliszttel megszórt vágódeszkákra tesszük.
  7. Tetejét bőségesen megkenjük olívaolajjal, majd durumbúzaliszttel kissé megszórjuk és konyharuhával letakarjuk.
  8. Duplájára kelesztjük (kb 1 óra).
  9. Késsel, vagy pizzavágóval kb. 1 cm-enként vágunk egy csíkot, amit két-két hüvelyk-mutatóujjunk segítségével megfogjuk a végeit és "kihúzzuk", így rögtön a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
  10. A grissinit kelesztés után nem kell átgyúrni, sem nyújtani, ez a nagyszerű benne, hogy csak megfogjuk a csík tésztát, amit levágtunk, és így kihúzzuk a tepsi méretének megfelelően. Nem kell szabályosnak lennie, mert ez nem ropi, hanem grissini:). Ahol vastagabb, ott kicsit puhább, ahol vékonyabb, ott nagyon ropogós lesz.
  11. Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 percig süssük. Ebből a mennyiségből kb 4-5 tepsi adag sül ki, ami garantáltan nagyon hamar el fog fogyni :).

 

Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!

 

 

img_1358.JPG

img_1342_2.JPG

 

img_1349_9.JPG

img_1351.JPG

 

img_1369.JPG

Muffin már megkóstolná:

img_1379.JPG

 Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://dolcegabona.blog.hu/api/trackback/id/tr4415709664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása