Olaszországban az éttermekben rendelés után hoznak grissinit, hogy addig azt tudjuk elrágcsálni, amíg nem hozzák a rendelt ételt. Néhány helyen annyira finom házi grissinit készítenek, hogy mire kihozzák az ételt, már nem is vagyok olyan éhes és persze muszáj volt nekem is kipróbálnom ezt a nagyon egyszerű sós ropogtatnivalót.
Amikor olasz recepteket teszek fel, azért mindig rákeresek, hogy Magyarországon úgy írják-e a recepteket, mint ahogy tényleg készítik Olaszországban. Na, ennél a receptnél is rákerestem és az összetevők sem stimmeltek általában, de a fő különbség a kivitelezésben van.
Íme az eredeti olasz grissini recept:
Hozzávalók:
- 12 gramm friss élesztő
- 1 teáskanál árpamaláta vagy méz
- 260 gramm langyos víz
- 500 gramm finomliszt
- 50 gramm olívaolaj+kenéshez
- 1,5 teáskanál só
- durumbúzaliszt kb 1 marék a tészta leszórásához
- Ízesítéshez 100 g tésztához ízlés szerint 1-1 kis marék fűszer vagy magok: pl mák, szezámmag, rozmaring, zsálya, aszalt paradicsom, olívabogyó...
Leírás:
- Az élesztőt és a malátát (vagy mézet) langyos vízzel elkeverjük.
- Egy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük a sóval.
- Hozzáadjuk az élesztős elegyet, majd az olívaolajat, és jól összedolgozzuk, amíg egy homogén cipót kapunk.
- Annyi cipóra osszuk, ahány összetevővel szeretnénk ízesíteni. Nyugodtan készíthetünk "sima" grissiniket is, ilyenkor egybe hagyjuk a cipót, majd egy nagy téglalap alakot formálunk belőle, amit egy durumbúzaliszttel megszórt vágódeszkára teszünk. (kb. 60x20 cm, vagy ha nincs ekkora helyünk, akkor félbe is oszthatjuk kb 2 téglalap: 30x20). Egyáltalán nem baj, ha nem szabályos a téglalap.
- Én mákosat, szezámmagosat, zsályás-rozmaringosat, olívabogyósat, oregánós-paradicsomszószosat és szárított paradicsomosat készítettem, tehát 6 kis cipóra osztottam, majd hozzágyúrjuk a fűszereket/magokat a cipókhoz.
- Ahogy a képen látszik, téglalapot formálunk belőlük, majd durumbúzaliszttel megszórt vágódeszkákra tesszük.
- Tetejét bőségesen megkenjük olívaolajjal, majd durumbúzaliszttel kissé megszórjuk és konyharuhával letakarjuk.
- Duplájára kelesztjük (kb 1 óra).
- Késsel, vagy pizzavágóval kb. 1 cm-enként vágunk egy csíkot, amit két-két hüvelyk-mutatóujjunk segítségével megfogjuk a végeit és "kihúzzuk", így rögtön a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
- A grissinit kelesztés után nem kell átgyúrni, sem nyújtani, ez a nagyszerű benne, hogy csak megfogjuk a csík tésztát, amit levágtunk, és így kihúzzuk a tepsi méretének megfelelően. Nem kell szabályosnak lennie, mert ez nem ropi, hanem grissini:). Ahol vastagabb, ott kicsit puhább, ahol vékonyabb, ott nagyon ropogós lesz.
- Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 percig süssük. Ebből a mennyiségből kb 4-5 tepsi adag sül ki, ami garantáltan nagyon hamar el fog fogyni :).
Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!
Muffin már megkóstolná:
Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!