Aki ismer, tudja rólam, hogy imádom az édességeket, de a palacsinta az nálam egy külön kategória, Ő a TOP 1. Kiskoromban szerintem kb. 3 éves korom óta Nagymamámnál hétvégente szombaton és vasárnap is reggelire palacsintát készítettünk Nórival, a tesómmal, mindkettőnknek volt egy tálja, amiben keverhettük a tésztát. Aztán én kevertem a túrót, nem azért, mert ekkora konyhatündér voltam, hanem, mert közben addig-addig kóstolgathattam a túrót, hogy elég-e a cukor, ameddig akartam. Azt hiszem ennyi év után már csukott szemmel is össze tudnék dobni egy palacsintát. Bár mi mindig a hagyományos magyaros, vékony verziót készítettük, mostanában a karantén idején, mivel gondolom felszedtem egy kis felesleget, jobbnak láttam pár összetevőt lecserélni. Íme az én fitt amerikai palacsinta receptem:
Hány adagra elég?
Adagok: 10 db minipalacsinta - (2 adag)
Hozzávalók:
- Palacsintatészta
- 150 milliliter tojásfehérje
- 25 gramm lenmagliszt
- 30 gramm zabliszt
- 20 gramm kókuszliszt
- 70 milliliter növényi tej (én zabtejet használtam)
- negyed teáskanál szódabikarbóna
- kis csipet só
- Tálalás 1
- 1 púpozott teáskanál cukrozatlan földimogyoróvaj
- 1 teáskanál cukrozatlan kakaó
- 3 evőkanál növényi tej (zabtej)
- fél darab banán
- 1 marék áfonya
- opcionális méz/édesítő
- Tálalás 2
- 1 evőkanál görögjoghurt
- opcionális méz/édesítő
- ízlés szerint juharszirup
- 1 marék áfonya
Leírás:
- Lenmagból és zabpehelyből kávédarálóban csinálhatunk lisztet. A palacsintatészta összetevőit összeturmixoljuk botmixerrel, vagy mixerrel, nagyon híg tejföl állagot kellene elérnünk. (Ha szeretnénk, édesíthetjük a tésztát 1 teáskanál mézzel/barnacukorral/édesítővel.)
- 1 csepp olívaolajat elkenünk egy szilikon ecsettel a serpenyőn, majd egymástól pár centire elhelyezünk kis palacsintahalmazokat. Mindkét oldalát megsütjük. (Ezt alacsonyabb lángon süssük, mint a hagyományos vékony palacsintát, hogy átsüljön teljesen)
- Mogyoróvajas banános áfonyás verzió: A mogyoróvajat elkeverjük a kakaóval és növényi tejjel, majd berakjuk a mikróba melegíteni, (vigyázzunk, mert ilyen kis mennyiség hamar kifut), majd jól elkeverjük, amíg homogén állagot kapunk. Ízlés szerint édesíthetjük, ha szükséges.
- Görögjoghurtos-áfonyás-juharszirupos verzió: Opcionálisan a görögjoghurtot ízesíthetjük mézzel/édesítővel/cukorral