Dolce & Gabona

Dolce & Gabona

Tavaszi Olasz Tésztasaláta

2020. április 21. - Dolce Gabona

Ahogy melegszik az idő, egyre kevésbé van kedvem sokáig a tűzhely mellett állni. Ilyenkor szeretek nagyon gyorsan összedobható ebédeket és vacsorákat készíteni. Inkább sütök mellé valami édességet, minthogy ilyenkor pörköltet vagy gulyást főzzek. Persze nem a bográcsos változatról beszélek, ahhoz nagyon is lenne kedvem (főleg több, mint egy hónap karantén után)...

Tavasztól kora őszig nagyon gyakran készítek tésztasalátát. És nem arra kell gondolni, hogy akkor mi állandóan ugyanazt esszük. Pont azt szeretem benne, hogy nagyon változatos, azzal variálom, amivel szeretném (vagyis ami van itthon), bármit tehetünk bele, tényleg csak az összetevők összhangjára kell egy kicsit figyelni, és kész is az ebéd.

Készülök sok változatot feltenni ötletnek a blogra, de bátran próbáljátok variálni az összetevőket, csak jó sülhet főhet ki belőle. 

Melyik tésztát válasszuk? 

Rövid durum tészta legyen, pl semmiképp ne spagetti, de ne is legyen tojásos tészta. Ideális a masni tészta, penne (tollhegy), fusilli, stb... 

Hogyan tároljuk? 

1-2 napig hűtőben, tárolóban, fogyasztás előtt kb. 20 perccel vegyük ki a hűtőből, jéghidegen nem az igazi.

 

Elkészítési idő:

Előkészítés: 10 perc tésztafőzés + 5 perc hozzávalók előkészítése

Adagok: 2

Hozzávalók:

  • 200 gramm tészta (rövid durum pl. masni/penne/fusilli)
  • 2 darab kis méretű cukkini (vagy 1 közepes)
  • 10-15 darab koktélparadicsom
  • 125 gramm mozzarella (1 db)
  • 50 gramm parmezán sajt (vagy Grana Padano/pecorino)
  • Fűszerek:  oregánó, bazsalikom, borsikafű, só

 

Leírás:

  1. A cukkinit feldaraboljuk (hosszában félbe, aztán negyedbe, majd így kb 1 cm-es darabokra).
  2. Kevés olívaolajon közepes lángon időnként kevergetve megpirítjuk a cukkinit kb 10 percig, sózzuk, majd beletesszük egy nagy tálba.
  3. Felrakjuk a tésztát sós, forró lobogó vízbe főzni.
  4. Közben előkészítjük a többi összetevőt, és hozzáadjuk a tálba, ahova a cukkinit is tettük: a darabokra vágott mozzarellát és a félbevágott paradicsomokat.
  5. Ízlés szerint fűszerezzük (én orgánót, friss borsikafüvet és bazsalikomot tettem bele).
  6. Amint al dentére főtt a tészta, leszűrjük, pár másodpercig folyassunk rá hideg/langyos vizet, és keverjük össze a tálban előkészített összetevőkkel, majd öntözzük meg egy kevés olívaolajjal.
  7. Parmezán szeletekkel, friss fűszerekkel és olívaolajjal tálaljuk.

 

 

 

img_0827_12.JPG

img_0833.JPG

img_0825.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dolcegabona.blog.hu/api/trackback/id/tr4715626124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása