Dolce & Gabona

Dolce & Gabona

Mogyoróvajas Sajttorta

2020. április 28. - Dolce Gabona

Éppen mogyorós zabkekszet készítettem teljes kiőrlésű liszttel (receptért kattints), és közben már a következő édességen járt az eszem. Gondoltam, miért is ne készítenék keksztésztából dupla adagot, amit majd felhasználok egy sajttorta alapjaként. 

Ráadásul múltkor nagyon sok mogyoróvajat készítettem (nem a földimogyoróvajat tettem bele, hanem a közönséges mogyoróból készültet), szóval azt is szerettem volna belecsempészni ebbe az új receptbe. És elmondhatom, hogy olyan jól sikerült, hogy az első adagot le sem tudtam fotózni, mert rögtön elfogyott... Ezért elkészítettem a mini változatát, hogy megörökítsem, ha már ennyire ízlett.

Adagok:

22-24 cm tortaforma vagy 8 mini tortaforma

 

Kekszes alap:

Tipp 1: ha időt szeretnétek spórolni: 200 g zabkekszet 4 evőkanál olvasztott vajjal az aprítóban ledarálunk, majd nyomkodjuk a tortaforma aljába, süssük 5-10 percig 180 fokon.

Az én változatom: (tipp 2: ha ebből dupla adagot készítesz, akkor egyszerre készíthetsz zabkekszet másnap reggelire)

  • 200 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 50 gramm barna cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 80 gramm olaj (kókusz/napraforgó..)
  • 50 gramm durvára darált mogyoró
  • 50 gramm mazsola
  • 100 gramm zabpehely
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • pár kanál víz - annyi kell, amennyitől összeáll a tészta
  • kis csipet só

 

Mogyorókrémes sajtkrém:

  • mascarpone 350 g
  • krémsajt pl. Philadelphia 350 g
  • barna cukor 120 g
  • mogyoróvaj 3 evőkanál - ha nem cukormentes, például Nutellát használsz, akkor kevesebb cukrot tegyünk bele
  • 3 tojás

 

  1. Először készítsük el a kekszes alapot: a mazsolát beáztatjuk 10 percre. A lisztet, sütőport, cukrot, zabpelyhet, kis csipet sót és a durvára darált mogyorót elkeverjük. Hozzáadjuk a leszűrt mazsolát, mézet és az olajat. Jól elkeverjük. Kevés vizet elkezdünk hozzáadni, (pár kanál) amíg egy összeállt cipót kapunk. Kinyújtjuk egy lisztezett deszkán, majd belenyomkodjuk a tortaforma aljába.
  2. Süssük 180 fokon 15 percig, vagy amíg el nem kezd pirulni.
  3. Közben nekiláthatunk a krém összeállításához: a krémsajtot keverjük el kézi habverővel vagy villával (ne gépivel, mert tele lesz buborékkal a krém, és akkor valószínűleg szétreped a torta teteje sülés közben). Keverjük hozzá az összes hozzávalót.
  4. Ha kivettük a kekszes alapot a sütőből, ráöntjük a mogyorókrémes sajtkrémet. Pár percen át pihentetjük, hogy a felesleges levegő távozni tudjon a krémből, picit az asztalhoz is ütögethetjük.
  5. Süssük 170 fokon, 50-60 percen keresztül, akkor jó, ha a közepe még remegős, a hűtőbe téve meg fog szilárdulni. Ha nagyon sülne a teteje, fedjük le alufóliával.
  6. A tortát minél lassabban hűtsük ki, közben hagyjuk a formában. 15 perc után egy vékony pengéjű késsel vágjuk körbe a tortát, ez is azért fontos, hogy ne repedjen meg a torta közepe. 
  7. Miután kihűlt, tegyük pár órára a hűtőbe.
  8. Ízlés szerint díszítsük - például mogyoróval, áfonyával, csokidarabokkal, de készíthetünk hozzá akár egy bogyós gyümölcsös öntetet is.

 

Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!

 

1_3.jpg

2_3.jpg

3_2.jpg

 

 

4_2.jpg

 

Muffin asszisztál a fotózásnál: <3

8.jpg

 

Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://dolcegabona.blog.hu/api/trackback/id/tr2215603162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása