Szülinapomra tesómtól, Nóritól kaptam Yotam Ottolenghi – Sweet című receptkönyvét. Mivel ő Ausztráliában él, ezért megrendelte nekem. Ha ránézünk a könyv borítójára, egy gyönyörű ételfofót láthatunk, valamilyen fehér krém, piros epres/málnás akármilyen szósszal. Én azokban a napokban kaptam és rendeltem pár anatómia témájú és fogorvosos könyvet, ezért amikor megláttam, rögtön félretettem, hogy na, biztos valami jó kis véres témájú könyv, szóval aznap a szülinapomon nem is akartam ezzel foglalkozni.
Amikor tesóm mondta nekem, h majd figyeljem a postám, mert fog érkezni valami meglepi, akkor beugrott a könyv borítója, hogy hoppá, az akkor valami más lehetett, mint ami az én agyamban lejátszódott. Még azon a héten nekiláttam pár recept elkészítésének, azóta is ez a kedvenc inspiráló forrásom, ez pedig a kedvenc receptem eddig azok közül amiket kipróbáltam:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- Tészta
- 240 gramm darált mandula
- 220 gramm barna cukor
- 50 gramm hajdina liszt
- 80 gramm felkockázott hideg vaj
- 150 gramm görög joghurt
- 90 gramm tojás - kb másfél
- 1 evőkanál mandula aroma vagy pár csepp mahaleb
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet só
- Tálalás
- 60 gramm mascarpone
- 30 gramm összetört pisztácia
- 1 marék gránátalma
- 1 ízlés szerint porcukor
Leírás:
- Előveszünk 2 nagy tálat. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra hőlégkeveréses funkción
- Az egyik tálba beletesszük a darált mandulát, a cukrot, lisztet, vajat és a sót, majd habverővel addig keverjük, amíg morzsa állagot érünk el.
- Áttesszük a másik tálba a 2/3-át kb, amihez hozzáadjuk a görögjoghurtot, tojást, mahalebet vagy mandulaaromát és a szerecsendiót. Jól elkeverjük, félretesszük.
- Kivajazzuk,kilisztezzük a muffinformákat. A maradék 1/3ot a muffinformák aljára eloszlatjuk, majd jól belenyomkodjuk, mintha egy sajttorta alapját csinálnánk.
- A joghurtos mixet rákanalazzuk arra az alapra, amit előzőleg jól lenyomkodtunk a muffinforma aljába.
- 30-35 percig sütjük. 15-30 percig várjunk, mielőtt kivennénk a muffinformából. Díszíthetjük mascarponéval, pisztáciával, gránátalmával, porcukorral.
Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!
Ha tetszett a recept, kövess Instagramon is!