Egy hónapnyi karantén után már tényleg mindennel próbálom az időt elütni, múltkor a diótöréssel kezdtem, most pedig folytattam a földimogyoró töréssel. Az erkélyen a napon ülve nemcsak Muffin cica társaságát, hanem a lépcsőház összes lakójának a társaságát élvezhetem, mivel karanténban egyre többen használják ki az erkélyüket a jó időben. Itt Milánóban nagyon ritkán köszönnek az emberek, akikkel egy lépcsőházban laksz, de most az erkélyen mindenki köszön mindenkinek, tiszta pesti feelingem lett.
Már egy ideje nézegettem "egészséges" reggeli recepteket, és sok receptben hozzávaló volt a földimogyoróvaj. Először vettem egyet egy BIO boltban (mivel a boltokban csak agyoncukrozottakat találtam), de hamar elfogyott, aztán találtam egy receptet, és azóta én csinálom magamnak, nagyon egyszerű. Csak egy kis idő elmegy a földimogyi feltöréssel.
A földimogyoróvaj is egy olyan dolog volt, amit nem szerettem, és leginkább a Snickers miatt, igazából én gyerekkoromban megettem a leggagyibb véletlenül nyáron megtalált télapó csokit is, de a Snickers-t valahogy sosem.
Aztán mostanában olyan jó keksz recepteket szoktam készíteni reggelire különböző házi készítésű vajakkal, hogy teljesen rákattantam. Itt van pl. ez a puha Fitt Csokis Zablisztes Keksz.
Ugyanezzel a recepttel megcsináltam egy adag közönséges mogyoróvajat is, szerintem még finomabb lett, mint a földimogyorós változat.
Működik mandulával is és mindenféle csonthéjassal, próbáljátok ki ;)
- Feltörjük a földimogyorót, leszedjük a belső barna héját is.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és megpirítjuk 170 fokon 10-15 percig vagy hőlégkeveréssel 160 fokon 5-10 percig. Ellenőrizzük gyakran, oda ne égjen. Időnként kicsit forgassuk át.
- Hagyjuk kihűlni.
- Alacsony fokozaton kezdjük ledarálni, és pár perc alatt krémes állagot kapunk. Párszor álljunk meg, ne melegedjen túl. Én jobban szeretem, hogyha még vannak benne kis ropogós mogyoró darabkák, szóval én kicsit kevesebb ideig darálom.
- Édesíthetitek ízlés szerint cukorral/mézzel/édesítővel, vagy sózhatjátok is. Én mivel főleg édességek készítéséhez használom, nem rakok bele semmit, csak így natúran teszem el.
A legtöbb receptnél láttam, hogy olajat is tesznek bele, nem értem miért, amikor már alapból tele van olajjal. Így, hogy házi készítésű, biztos nem tartalmaz tartósítószert, színezéket vagy ízfokozót, ami elég jó dolog.
Ha cuki kis üvegekbe tesszük, ajándékba is adhatjuk. Készíthetünk különböző változatokat, pl fahéjasat, kakaósat, csokidarabkásat.
Tároljuk hűtőben, üvegedényben.
Fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből, akkor könnyebben kenhető.