A répatorta örök klasszikus Húsvétkor. Idén már harmadjára készítem ezt a receptet, de most felturbóztam egy fűszerkeverékkel, amit Ottolenghi ad az egyik receptjében egy sütihez. Igaz kicsit átvariáltam szokásomhoz híven, de nekem így még jobban ízlik. Az illatról, ami átjárja a lakást miközben sül a torta ne is beszéljünk.
Ha éppen most készítettünk mandulatejet, és nem tudjuk, mit kezdjünk a maradék leszűrt mandulával, akkor nyugodtan csinálj egy répatortát, nagyon jó ízt ad neki.
Ráadásul gluténmentes, így az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Amikor legutoljára csináltam ezt a receptet, csináltam hozzá egy krémsajtos réteget is, ilyen formában húsvéti desszertnek tökéletes, ha pedig krém nélkül csináljátok, akkor inkább reggelire ajánlom.
Adagok: 24/26 cm-es tortaforma
Hozzávalók:
- Répatorta
- 300 gramm reszelt répa
- 200 milliliter mandulatej vagy más növényi tej
- 100 gramm mandulaliszt (vagy mandulatej készítés után megmaradt mandula)
- 4 darab tojás
- 200 gramm hajdinaliszt
- 200 gramm barnacukor
- 1 darab citrom reszelt héja és leve
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 130 gramm durvára darált dió
- 1 teáskanál fahéj
- Fűszerkeverék:
- fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
- fél kávéskanál őrölt gyömbér
- fél kávéskanál őrölt kardamom
- fél kávéskanál őrölt szerecsendió
- fél kávéskanál őrölt ánizs
- 1 teáskanál fahéj
- Krém
- 200 gramm mascarpone
- 200 gramm Philadelphia krémsajt
- 80 gramm porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- fél citrom leve
Leírás:
- A répát lereszeljük kis lyukú reszelőn, vagy aprítóban aprítjuk. Hozzáadjuk a mandulatejet.
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét elektromos habverővel kemény habbá verjük egy kanál cukorral.
- Egy nagy tálban a tojássárgákat a maradék cukorral habverővel elkeverjük, hozzáadjuk a reszelt répát a mandulatejjel, majd belereszeljük egy citrom héját.
- Hozzáadjuk a többi hozzávalót: hajdinalisztet, mandulalisztet, a diót, sütőport, citromlevet, kis csipet sót és a fűszerkeveréket.
- Összekeverjük fakanállal, végül fokozatosan óvatosan belekeverjük a felvert tojásfehérjéket.
- Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel süssük kb. 55 percet 24/26 cm-es tortaformában. (az első fél órában fedjük le alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje). Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
- Amikor kihűlt, tegyük hűtőbe, így is fogyaszthatjuk, de ajánlok hozzá egy krémet:
- A krém összetevőit habverővel elkeverjük. A tortát félbevágjuk, habzsákba töltjük a krémet, és eloszlatjuk a felét az alsó rétegen, a másik felét a torta tetején. Pörkölt dióval díszíthetjük.
Jó étvágyat!
Muffin is megkóstolná :)