Dolce & Gabona

Dolce & Gabona

Isteni Diós Crostata

2020. március 30. - Dolce Gabona

Karantén alatt az első dolgom egy jó nagy tavaszi takarítás volt. Mivel a konyhaszekrényeimben annyiféle liszt, mag, aszaltgyümölcs van, igazából, ha nincs rend, nem találok semmit, és örültem, hogy végre lett időm rendet tenni. Találtam több csomag feltörésre váró diót is, ami ugye jó sok helyet foglalt, szóval felszabadítottam egy fél polcot csak a diótöréssel. Pár nap bezártság után az erkélyen a tűző napon diót törni, közben Muffin a cicám néha hozott egy kis botot, hogy dobjam el neki, ő meg mivel félig kutya, vissza is hozta a botot, szuper program volt...

Azonnal ki is néztem pár receptet amit megcsinálhatnék, persze jól átvariáltam őket az én ízlésem szerint. Ez az egyik egy svájci diós torta, amit egy kicsit felturbóztam aszalt gyümölcsökkel, mivel imádom ezt a párosítást. Persze aki mazsola-ellenes, nyugodtan kihagyhatja belőle. Mivel ketten vagyunk, biztos voltam benne, hogy alig bírjuk majd megenni, ennek ellenére pár nappal később megint meg kellett sütnöm, mert elég nagy sikere volt. Íme a recept:

Hozzávalók:

  • Tészta
    • 300 gramm liszt
    • 120 gramm fehér cukor
    • 150 gramm vaj
    • fél darab tojásfehérje
    • 1 darab tojássárgája
    • 1 csipet só
    • fél citrom reszelt héja
  • Töltelék
    • 200 gramm barnacukor
    • 150 gramm tejföl
    • 15 gramm méz
    • 220 gramm durvára tört dió
    • 60 gramm mazsola
    • 15 darab aszalt sárgabarck

Leírás:

  1. A cukrot és a szobahőmérsékletű vajat krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és kb fél tojásfehérjét. Elkeverjük a liszttel, kis csipet sóval, végül belereszeljük egy fél citrom héját. (ügyeljünk rá, hogy a héj fehér részét ne reszeljük le, csak a felületi sárga héját, mert keserű lesz tőle a tészta). Homogén tésztát gyúrunk belőle és folpackba alaposan csavarva a hűtőbe tesszük annyi időre, amíg kivajazzuk és lisztezzük a piteformát és előkészítjük a nyújtódeszkát és egy lisztezett felületet.
  2. Kb a tészta 2/3-át kinyújtjuk nagyobbra, mint a piteforma, így a forma alján és szélén is eloszlatjuk a tésztát. A maradék 1/3-ot visszatesszük folpackba és a piteformába elhelyezett tésztával együtt újra hűtőbe tesszük.
  3. Közben elkészítjük a tölteléket: Vízbe áztatjuk a mazsolát. Felvágjuk az aszalt sárgabarackot kb mazsola nagyságúra. A diót kissé ledaráljuk, ügyelve arra, hogy tényleg csak pár másodpercet daráljunk, mert ebben a receptben finomabb, hogyha nem teljesen daráljuk le a diót. Ha nincs darálód, akkor dupla zacskóba is teheted, és klopfoloval egy vágódeszkán is összezúzhatod.
  4. A barnacukrot teflon serpenyőben alacsony lángon elkezdjük melegíteni folyamatosan kevergetve, ügyelve, hogy ne égjen meg. addig kevergetjük, amíg el nem kezd karamellizálódni, és kissé darabos nem lesz.
  5. Hozzáadjuk a tejfölt, vigyázzunk, mert spriccelhet, tovább keverjük, közben beletesszük a kanál mézet, a durvára tört diót, a mazsolát és az aszalt sárgabarackot. Hagyjuk kihűlni.
  6. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  7. Vegyük elő a hűtőből a tésztát. Villával lyukakat szúrkálunk a piteformában már kinyújtott tésztába, majd lekenjük tojásfehérjével, egészen a szélekig, hogy majd jól hozzá tudjon tapadni a "tető". Nyújtsuk ki a maradék tésztát, ami majd beteríti a pitét. Tegyük a tölteléket a formába, majd a nyújtófa segítségével tegyük rá a "tetőt". Ezt is jól szúrkáljuk meg villával, majd kenjük le egy kis tejjel.
  8. 200 fokon, kb 15-20 percet süssük a sütő közepén, majd az utolsó 10 percet a sütő alsóbb részén. Ha nagyon sülne a teteje, fedjük le alufóliával. Ha megsült, várjuk meg, míg kihűl. Másnap még finomabb. :)

 

foto_17-03-20_15_26_40.jpg

foto_17-03-20_15_34_10.jpg

foto_17-03-20_15_11_56.jpg

foto_17-03-20_12_17_16.jpg

img_0930_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://dolcegabona.blog.hu/api/trackback/id/tr1015573702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása